Generacija Z: Ne al’ ja?

Avtorica: Hana Pavšič

Nekateri učenci 3. triade smo februarja snemali kratek film, za katerega so učenci filmskega krožka na osnovni šoli v šolskem letu 2018/2019 napisali scenarij in ga tudi uspešno posneli pod mentorstvom Roberta Jereba, učitelja slovenščine, ter Davida Steguja, učitelja angleškega jezika. Film je požel veliko nagrad na različnih natečajih doma kot tudi v tujini.

Učenci so scenarij pisali na temo »prihodnost«. Prikazuje prihodnost z mobilnimi napravami in odvisnost od le-teh. »Moderniziran« je tudi šolski sistem, saj učenci uporabljajo telefone in tablične računalnike tudi pri pouku, njihovo vedenje pa že spominja na robote. Oblečeni so v črna oblačila, ki simbolizirajo depresijo, ki jo prinese tako življenje. V zgodbo naenkrat pride deklica, ki v svojem življenju ne potrebuje nobene od mobilnih naprav. Počasi začne širiti svojo dobro voljo in neodvisnost od moderne tehnologije, vse več učencev pa se »okuži« z veseljem in dobrim razpoloženjem. Otroci mobilne naprave odvržejo, se preoblečejo v barvna oblačila in zdirjajo iz šole s stvarmi, ki jih imajo radi – nekateri  imajo košarkarske žoge in druge športne pripomočke, nekateri imajo glasbila itd. Kar prekipevajo od energije, ko stečejo naprej do Mejce, kjer se film tudi zaključi s skokom otrok, ki so zdaj polni dobre volje in nič več odvisni od sodobne tehnologije.

Kljub temu, da film traja samo 6 minut, smo ga snemali več ur na dan. Nekatere prizore smo morali posneti več kot desetkrat, saj je moralo približno 30 učencev biti popolnoma usklajenih, nekateri prizori pa so bili posneti že v prvem poizkusu. Po desetih dneh trdega dela smo si končno ogledali končni izdelek, ki ga je zmontiral učitelj David. Izkazalo se je, da se je naše trdo delo le poplačalo, ko smo s filmom najprej zmagali na natečaju KoRaketa, za katerega smo film tudi posneli. Kasneje je učitelj naš izdelek poslal še na tečaj v Rim, kjer smo v svoji kategoriji dosegli 2. mesto, in pa na 55. filmsko srečanje najmlajših filmskih ustvarjalcev v Izoli, kjer smo prejeli zlato plaketo ter priznanje za najboljši predvajan film po izboru mladinske žirije. Verjamem, da je vsem, ki smo pri filmu sodelovali, snemanje ostalo v lepem spominu.

 

(Skupno 84 obiskov, današnjih obiskov 1)