Roka dobrote Ševalu

Avtorica: Veronika Poljanec

V nedeljo, 13. oktobra 2019, se je v telovadnici Gimnazije Jurija Vege odvijala dobrodelna prireditev Podajmo roko Ševalu. Kljub temu da živimo v blagostanju, so med nami ljudje, ki so potrebni naše pomoči. Pomagamo jim lahko na več načinov. Eden od njih je tudi finančna pomoč, ki se jo zbira na dobrodelnih prireditvah. 

Najprej nekaj besed o Ševalu samem. Rodil se je s cerebralno paralizo, kar pomeni, da je že od otroštva naprej njegov “življenjski sopotnik” invalidski voziček. Ševal je obiskoval Osnovno šolo Idrija. Učiteljica Elizabeta Lampe se ga spominja kot fanta, ki je z veseljem sodeloval v šolskem pevskem zboru. Zbor je spremljal s tolkali tudi takrat, ko tolkala niso ravno sodila zraven.
V 9. d razredu je bila njegova razredničarka gospa Katja Uršič, bivša učiteljica zgodovine. Na prireditvi se je zbral tudi del Ševalovega razreda, Ševal sam pa se prireditve zaradi zdravstvenih težav ni mogel udeležiti.

Ševal je pogumen fant, ki je že večkrat gledal smrti v oči, pa vendar se ni vdal. Po končani osnovni šoli je še eno leto ostal v Idriji na gimnaziji, potem pa se je odločil, da bo šolanje nadaljeval v Kamniku, stran od doma, na zavodu, kjer je bilo delo in življenje prilagojeno njegovim potrebam. 26-letni Ševal je danes vpisan na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, vendar pa njegov študij otežujejo zdravstvene težave. Kljub temu vztraja na začrtani poti.
Ševalovi starši so svojemu otroku vedno stali ob strani, žal pa je Ševalova mama klonila pod težo skrbi in tudi sama pristala na invalidskem vozičku. Na prireditvi so se zbirala finančna sredstva za nakup invalidskega dvigala, ki bi družini Kalak izjemno olajšal življenje.

Na prireditvi so sodelovali učenci Osnovne šole Idrija Naja Kacin, Manca Pavšič, Petja Tončič Petkovšek, Nik Jezeršek, Amadej Gantar, ŽPS Menseluštapet pod vodstvom Polone Bolčina, Žiga Lakner, Anja Istenič, Marijan Novak, Jakob Kobal, MPZ Mladi upi in Učiteljski pevski zbor pod vodstvom Marine Bizjak, Taja Caruso Bizjak, Blažka Gantar, Nina Dominik, Lovro Skrt, Jaša Jereb Podobnik, Idrijski neoktet pod vodstvom Elizabete Lampe, Nastja Lakner Čavlović in Taja Lakner, kot voditelja pa sta se izkazala učenca naše šole Hana Pavšič in Valentin Bizjak.

Do svoje besede je seveda prišla tudi ravnateljica Osnovne šole Idrija ga. Ivica Vončina, ki se je zahvalila vsem nastopajočim in tistim, ki so skrbeli za zvok in osvetljavo.

Dvorana je bila napolnjena. Organizatorji koncerta so ocenili, da se je na koncertu zbralo več kot 3. 000 evrov. Tako smo v Idriji spet dokazali, da  še znamo podati roko.

Foto: Matjaž Kerček

(Skupno 147 obiskov, današnjih obiskov 1)