Raziskovanje Avstrijske Koroške

Avtorici: Naja Kacin in Manca Pavšič

Pouk nemščine obiskujeva že od četrtega razreda. Takrat je bila nemščina neobvezni izbirni predmet. Zanj sva se odločili, ker nama je jezik, ki sva ga slišali le po televiziji ali na potovanjih, zvenel zelo lepo. Nemščino sva obiskovali vsa leta od četrtega do osmega razreda in tudi v devetem nadaljujeva s pridobivanjem znanja. V sedmem razredu nam je učiteljica omenila, da se bomo kot devetošolci udeležili ekskurzije, na kateri bomo obiskali Avstrijo in že od takrat smo se je vsi veselili.

Ekskurzijo, ki smo se jo tako veselili, smo izvedli v sredo, 9. oktobra 2019. Z nami je šla učiteljica nemščine Urška Boškovič. V Avstrijo smo se odpeljali z avtobusom, na katerem so bili tudi učenci devetega in osmega razreda iz Cerknega.

Da smo prišli na jez Kölnbrein, smo se peljali po zelo strmi in vijugasti cesti Maltatal. Na poti tja smo videli veliko slapov. Na jezu je bilo zanimivo, kljub temu da je bilo zelo megleno in se ni videlo razgleda, ki smo ga videli na slikah. Najprej smo pomalicali, saj smo bili po dolgi vožnji lačni. Potem smo šli na razgledno točko, ki je imela steklena tla, da smo lahko pogledali, kako visoko nad tlemi stojimo. Kasneje smo si bolj na hitro ogledali muzej o jezu, saj smo imeli bolj malo časa do vodenega ogleda notranjosti jeza. Vodič je govoril v nemščini, kar se nama je zdelo zelo zanimivo. Učenci smo veliko razumeli, nekaj besed pa nam je le bilo tujih. S tem smo dokazali svoje znanje nemščine.
Za tem smo se z avtobusom odpeljali do srednjeveškega mesta Gmünd. Že preden smo sploh stopili skozi obzidje, smo vedeli, da nam bo mesto všeč. Na obzidju nas je pritegnila plastična skulptura človeka. Kasneje smo videli, da je po mestu še več takih skulptur. Izvedeli smo tudi, da se je v mesto Gmünd preselilo veliko tujih umetnikov, katerih dela so razstavljena na ulicah. Zaradi svojega značaja nama je bilo mesto zelo všeč. Po ogledu ulic smo odšli še na ruševine srednjeveškega gradu, od koder je bil lep razgled na celo mesto.
Zadnja postaja je bilo mesto Spittal, kjer smo si ogledali Muzej ljudske kulture v dvorcu Porcia. Tam smo lahko videli makete železnic, stara učila, stare obrti in rudarstva, zbirko, posvečeno kočevskim Nemcem, igrače in stanovanjsko opremo, predmete v povezavi z ljudskimi običaji in stara kmečka orodja. Po ogledu muzeja smo odšli na trg v mestu. Tam smo si lahko odpočili in pomalicali, saj nas je po tem čakala dolga vožnja domov.
Med vožnjo, dolgo približno 3 ure in pol, smo naredili nekaj postankov in v Idrijo prispeli nekaj čez deveto uro zvečer.

Na ekskurziji sva se zelo zabavali, saj smo si ogledali veliko zanimivih stvari. Najbolj nama je bilo všeč mesto Gmünd, saj naju zelo zanima umetnost, katere je bilo tam zelo veliko. Všeč nama je bil tudi muzej v Spittalu, ker smo tam videli veliko različnih stvari. Najmanj nama je bilo všeč na jezu, ker se zaradi megle ni videlo razgleda, a smo se kljub megli imeli zelo lepo. V celoti nama je bila ekskurzija zelo všeč in bi jo z veseljem še kdaj ponovili. Misliva, da se s tem strinjajo tudi drugi učenci, ki so se je udeležili.

Foto: Urška Boškovič

(Skupno 126 obiskov, današnjih obiskov 1)