Osredotočiti se ne pozitivno v življenju

Pogovarjali sta se Ana Klemenčič in Mia Kosmač.

Približno deset let je minilo, ko je Jakob Kobal še žulil osnovnošolske klopi. Danes pa je uspešen mlad glasbenik, ki s svojim glasom, melodijo, ki jo zvabi iz kitare, ter zasanjanim pogledom vedno znova navduši in prepriča. In prepričal je tudi v nedeljo, 13. oktobra, ko je tudi on s svojim nastopom podal roko Ševalu.

Danes smo se zbrali na dobrodelnem koncertu Podajmo roko Ševalu. Ste že kdaj nastopili za podoben namen? Kako se počutite ker boste nastopili v dober namen?
Ne vem, če sem že kdaj nastopil za dobrodelne namene, nisem še dobil nobenega povabila. Ampak Ševala se spomnim iz osnovne šole, saj je eno leto starejši od mene. Vedno ko sem ga videl, sem mu skušal pomagati, če sem le lahko. Ko pa sem pred kratkim slišal, v kakšni situaciji se je znašla njegova družina, je moj nastop najmanjša stvar, ki jo lahko naredim zanj.

Kakšni so vaši spomini na osnovnošolske dni?
Lepi so, če odmislimo seveda vse, kar ni bilo dobro in prav. Iz vsega neprijetnega pa smo se lahko vsi naučili, kakšni ne smemo biti do drugih. Do drugih se ne obnašajmo tako, kot ne želim, da se drugi obnašajo do nas.

Katera glasbena zvrst vam je najljubša?
Hm, dobro vprašanje … Zelo rad poslušam raznoliko glasbo, predvsem mi je všeč, da so inštrumenti izraziti. Da je lepa glasba, da je melodična glasba. Zelo všeč mi je folk glasba.

Kako to da so vse vaše pesmi v angleščini?
Na nek način mi je lažje pisati v angleščini. Ker prihajam iz Idrije, sem obremenjen z idrijskim narečjem in naglasom. Zelo težko je naše narečje »prevesti« v knjižno slovenščino. Poleg tega sem poslušal veliko angleških pesmi. Na ta način se lažje izražam.

Koga še najraje poslušate in ali obstaja pesem, ki se je nikoli ne naveličate?
Ja, koga rad poslušam? Jeffa Bakerja vedno rad poslušam pa Bena Howarda …

Vas je za glasbo navdušila kaka učiteljica oziroma učitelj ali se za vašo glasbeno strastjo skriva kakšen drug razlog?
Em … ja, ravno učiteljica Elizabeta, ona je bila res zelo prijazna. Imeli smo veliko takih ur, pri katerih smo morali sestaviti cel program in pri teh urah sem velikokrat pel brez podlage.

Izdali se že svoj prvi album. Lahko morda povest,e kako je nastal, kaj je je bila vaša motivacija za nastanek pesmi in sploh celotnega albuma?
Ja, res je izdal sem album. Razlog je bil ustvarjanje, pisanje … pesmi so nastajale, se nabirale in tako je potem nastal tudi album.

Ste želeli s svojim albumom poslušalcem kaj sporočiti?
Moje sporočilo je, da ne glede na to, kako so lahko včasih trenutki težki, zna biti vseeno dostikrat svetlo v tvojem življenju in se je tako prav bolj osredotočiti na pozitivne stvari.

Imate v mislih še svoj drugi album? Kdaj ga lahko pričakujemo?
Album lahko pričakujete konec naslednjega leta, torej v letu 2021.

Kdo je vaš vzor, idol in zakaj?
Kot sem že prej rekel – Jeff Baker. Način, kako on igra kitaro, je zelo zanimiv. Všeč mi je tudi njegov način petja.

Foto: Matjaž Kerček

(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)