Begunci malo drugače

Avtorica: Klara Kavčič

V torek, 17. novembra, smo učenci višje stopnje imeli predavanje o beguncih. V okviru tedna globalnega učenja sta nam ga pripravili učiteljica Marija Majnik in študentka Gaja Rupnik Caruso.

Ko smo se učenci odpravljali na predavanje, smo si vsi mislili, da bo to še eno od predavanj, kako moramo ravnati, obravnavati begunce … Pa temu ni bilo tako. To je bil pogovor s prostovoljko, ki je z begunci preživela celo poletje. Gaja Rupnik Caruso je sicer študentka arhitekture, poleti pa se je udeležila kampa, kjer so imeli enega od preživetih dni v Berlinu namenjenega tudi prostovoljnemu delu z begunci. Zgodbe teh beguncev so jo tako presunile, da se je odločila, da jim bo pomagala še celo poletje. Z avtobusom je potovala je po Nemčiji in Danski ter tako obiskala Berlin, Hamburg … Vse samo, da bi pomagala beguncem.

V prvem delu predavanja, ki ga je vodila učiteljica Marija Majnik, smo izvedeli nekaj splošnih podatkov o begunski krizi. Ogledali smo si tudi kratek film, ki ga je naredila OZN. V drugem delu predavanja, pravzaprav pogovoru, pa je Gaja svoje izkušnje delila z nami. Povedala nam je veliko zanimivih podatkov, med drugim tudi, kako so tisti ljudje polni veselja, sreče, kljub dogodkom, ki so jih prestali. Govorila je tudi o svojih notranjih doživljanjih, o novih poznanstvih … Vse te zgodbe so se nas zelo dotaknile in po resnici povem, da je predavanje preseglo vsa moja pričakovanja in pričakovanja vrstnikov.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Foto: Tara Caruso Bizjak

(Skupno 112 obiskov, današnjih obiskov 1)